Voorbeeldverhalen

Bouwgroep Dijkstra Draisma B.V.

Bouwgroep Dijkstra Draisma B.V. is een Fries aannemingsbedrijf dat garant staat voor meer dan 110 jaar bouwervaring. Vanuit twee vestigingen - Bolsward en Dokkum – richt de onderneming zich met name op projecten in de drie noordelijke provincies (inclusief de Waddeneilanden), Noord-Holland en de Noordoostpolder. Onder de naam DD Wonen biedt Dijkstra Draisma B.V. duurzame oplossingen voor nieuwbouw, renovatie, zorg en leefbaarheid.

Ga voor meer informatie naar de website van Bouwgroep Dijkstra Draisma B.V.

Eosta B.V. Waddinxveen

Eosta is importeur, verpakker en distributeur voor organische en verse gewassen. Ze leveren aan groothandels en winkels in Europa, de VS, Canada en het Verre Oosten.Eoasta heeft een unieke eco track & trace code ontwikkeld waardoor zowel retailers als consumenten de herkomst, ecologische en sociale impact van hun producten kunnen inzien. Ze waren als een van de eersten die carbon credits verkregen voor hun ecologisch boerenbedrijven.

Ga voor meer informatie naar de website van Eosta B.V.

Tony's Chocolonely Nederland B.V.

Gericht op het 100% slaafvrij maken van chocolade. Cacaoboeren delen evenredig mee in de winst door de consument te mobiliseren, te laten zien dat chocola productie anders kan en door andere spelers in actie te laten komen en partners te zoeken die het model van Tony C. willen volgen

Ga voor meer informatie naar de website van Tony's Chocoloneley

Omrin Leeuwarden

Omrin is een afvalbedrijf dat actief is in de gehele afvalketen voor gemeenten, bedrijven en instellingen in Noord Nederland. Ze zamelen huishoudelijk afval in, verwerken het afval waarbij er via nascheiding veel stromen beschikbaar zijn voor hergebruik en ze produceren duurzame energie en biogas. Omrin is ook verantwoordelijk voor milieustraten en kringloopwinkels. Ze beheren en reinigen openbare ruimtes en bedrijfsterreinen en bestrijden gladheid en onkruid.

Ga voor meer informatie naar de website van Omrin.
 

Koffiebranderij G. Peeze B.V. Arnhem

Sinds 1879 een landelijke koffiebrander die duurzame koffie- en theeconcepten en koffieoplossingen voor op kantoor, in de horeca en voor thuis biedt. Sinds de jaren ’90 actief met maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hun koffie wordt CO2 neutraal geproduceerd op plantages in Ethiopië. Iedere kilo koffie draagt bij aan de Peeze foundation, waarmee koffieprojecten in het land van oorsprong worden ondersteund en maatschappelijke initiatieven in Nederland.

Ga voor meer informatie naar de website van Koffiebranderij G. Peeze B.V.

De Verspilingsfabriek Veghel

Jaarlijks gooien we in Nederland ruim 5 miljard euro weg aan voedsel. Deze ‘fabriek’ ging op zoek naar een oplossing om reststromen vanuit de voedingsindustrie een nieuwe nuttige bestemming te geven. Ze hebben als uitgangspunt dat voedsel dat eerder bestemd was als menselijk voedsel wordt herbestemd als menselijk voedsel.

De Verspillingsfabriek gebruikt als basis ‘geredde’ grondstoffen voor sauzen, soepen en spreads. Vervolgens wordt dit gesneden, gewassen en gewogen. Daarna gekookt in hun koken, zonder toevoeging van conserveermiddelen. Na het bereiden worden de producten verpakt in een handzame, stevige zak.

Ga voor meer informatie naar de website van De Verspillingsfabriek.

Mud Jeans Internationaal B.V. Almere

Recyclen spijkerbroeken. Begonnen als start-up, intussen uitgegroeid tot een volwaardig circulair kledingbedrijf. Hun spijkerbroeken zijn gemaakt van materiaal dat kan worden hergebruikt, recycled of upcycled. Ze gebruiken geen leren labels, maar geprinte labels. Afgedragen spijkerbroeken worden versnipperd en vermengd met katoen en daarmee is een nieuw soort spijkerstof ontstaan. Alle spijkerbroeken worden geproduceerd uit afgedragen spijkerstof en organische katoen. Daarnaast hebben ze een nieuw concept ontwikkeld, waarbij klanten hun spijkerbroek leasen en na gebruik weer teruggeven voor hergebruik.

Ga voor meer informatie naar de website van Mud Jeans.

Zeewier als vleesvervanger en grondstof

In het maatschappelijke innovatieprogramma Seaweed for Food worden kennis en innovaties ontwikkeld voor de zeewiersector. Zeewier is een veelzijdig en voedzaam gewas dat geteeld kan worden zonder gebruik van land, zoet water en meststoffen. Zeewier is geschikt als voedsel voor mens en dier (vleesvervanger, eiwit rijk) én als groene grondstof voor pharma, chemie en energie. Zeewier zet bovendien CO2 om in biomassa en zuurstof. Dit proces helpt verzuring van oceanen tegen te gaan. Daarnaast zijn zeewiervelden een geschikte leefomgeving voor jonge vissen en schaaldieren. Kennis en innovaties zijn nodig voor de gehele waardeketen van zeewier: van veredeling, teelt, verwerking tot aan consumentengedrag. Dit doen bedrijven, kennisinstellingen en overheid gezamenlijk in een publiek-privaat consortium.

Ga voor meer informatie naar de website van de WUR
Zie ook de website van Stichting Noordzeeboerderij.

High Tech to Feed the World: schone en slimme oplossingen voor landbouw

High Tech to Feed the World is een cross sectoraal project waar de topsectoren:

de handen ineen slaan. Een van de projecten gaat over robots en autonome landbouwmachines die 24 uur per dag, 7 dagen per week het land kunnen bewerken en veel zuiniger zijn dan de grote voertuigen die nu worden gebruikt. De robots worden elektrisch aangedreven, zodat er geen schadelijke uitstoot is.

Fotonica: van licht naar energie en andersom

Fotonica is een belangrijke sleuteltechnologie die interessante toepassingen oplevert in de vorm van sensoren en zeer snelle en energiezuinige chips. Simpel gezegd is fotonica het omzetten van elektriciteit in licht en andersom. Fotonica maakt deel uit van een van de roadmaps binnen de topsector High Tech Systemen en Materialen. EZ is samen met partners uit industrie, kennisinstellingen, provincies en Europese innovatieprogramma’s in gesprek en onderzoekt de mogelijkheden om de financiële instrumenten maximaal in te zetten. Met uiteindelijk doel om deze technologie op de markt te brengen en de Nederlandse concurrentiepositie te versterken.

Lighthouse: zonder kernreactor op grote schaal medische isotopen produceren

Zonder kernreactor medische isotopen op grote schaal produceren, is mogelijk met Lighthouse van ASML. Medische isotopen worden gebruikt om kanker op te sporen en te behandelen. We moeten kunnen rekenen op deze isotopen, maar in de praktijk zijn er slechts 4 verouderde reactoren wereldwijd die isotopen produceren. Bovendien komt er kernafval vrij bij de huidige productiemethode. ASML ontdekte deze nieuwe techniek bij toeval toen het bedrijf op zoek was naar een krachtige bron van extreem ultraviolet licht voor de nieuwste generatie chipmachines. Lighthouse is een uitstekend alternatief, omdat met een kleinere installatie net zo veel isotopen gemaakt worden als met een kernreactor. Bovendien bestaat de mogelijkheid andere dan de nu gangbare isotopen te maken.

Bekijk  het interview met Patrick de Jager van Lighthouse ASML. 

Doorbraken met quantumcomputers

Qu Tech houdt zich bezig met de ontwikkeling van quantumcomputers en quantuminternet. Quantumcomputers zijn belangrijk omdat ze rekenproblemen veel sneller en gedetailleerder kunnen oplossen dan de huidige supercomputers. Hierdoor is het mogelijk om bijvoorbeeld chemische reacties te simuleren en te zoeken naar bijzondere materialen, zoals supergeleiders of materialen voor superbatterijen. Daarnaast creëert het gebruik van quantumtechnologie netwerkverbindingen die onmogelijk af te luisteren zijn. Door verbeterde rekenkracht kunnen enorme doorbraken worden gerealiseerd op het gebied van materialen, energie, gezondheid en veiligheid. 

Ga voor meer informatie naar de website van Qu Tech

Koel-Flex helpt koelsystemen energie besparen

Koel-Flex is product van Saint Trofee, een innovatief bedrijf dat slimme technologie op het gebied van koelsystemen maakt.  “De Koel-Flex” is bedoeld voor koelingen en diepvriezers in supermarkten. Het ingebouwde systeem zorgt voor de beste energieprijs voor koelen en tegelijkertijd dat de uiterste temperatuur limieten steeds worden gehandhaafd. Het levert een supermarktondernemer een kostenbesparing per koeling van 12% op.

Virtueel passen vermindert aantal retourzendingen

De bedrijven Emaldo en Prestage Magazine ontwikkelen in het kader van het project ‘Online kleding die wel past!’ een virtuele bodyscanner voor het virtueel passen van kleding.

Steeds meer mensen kopen hun kleding online. Veel van die kleding gaat retour. Deze ontwikkeling zorgt voor veel minder retourzendingen. Deze bodyscanner werkt met behulp van een Microsoft Kinect-camera en geavanceerde 3D-techniek.

Wie: Emaldo, Prestage Magazine 
Wanneer: Van januari 2015 tot en met december 2015
Budget: € 190.000, waarvan € 57.000 onder MIT subsidie binnen topsector Creatieve Industrie

Zie voor meer informatie de website van Emaldo.

iSHARE

Dit systeem helpt om ladingen te volgen voor alle betrokken partijen als de verladers, douane, de afnemer, de verzender. Een doorbraakproject  van de topsector Logistiek. Van Neutraal Logistiek Informatie Platform ; een project dat simpele en gecontroleerde digitale gegevensuitwisseling in de sector Transport & Logistiek mogelijk maakt.

Sinds juni 2016 ontwikkelen publieke en private partijen gezamenlijk een uniforme set van afspraken voor identificatie, authenticatie en autorisatie. Dit afsprakenstelsel zal voor iedereen in de sector bruikbaar én toepasbaar zijn: voor alle modaliteiten, publieke en private partijen, grote en kleine ondernemingen.  Daarbij is het uitgangspunt dat organisaties zelf besluiten óf en met wie ze welke data delen.

Zie voor meer informatie de website van iShare.